utorak, 8. svibnja 2012.


Komercijalni protokoli elektroničkog plaćanja


Kako se razvijao Internet tako su se počeli javljati i mnogi prijedlozi za standarde elektroničkih plaćanja. Neki komercijalni sustavi koriste sustave kreditnih kartica, drugi čekove, treći obračunavaju kupnju preko telefonskog računa kupca itd. Danas čini se da budućnost imaju sustavi elektroničkog plaćanja koji koriste e-gotovinu. Postoji nekoliko komercijalnih sustava za elektroničko plaćanje kao što su  PayPal, CyberCash i eCash.

CyberCash
Tvrtka je bila osnovana 1994. godine i specijalizirala se poglavito za mikroplaćanja
(engl. micropayments). No, posao je s vremenom stagnirao i 2001. godine su proglasili stečaj.
Da bi se moglo koristiti CyberCash protokolom, kupac se morao koristiti klijent programom
"The Wallet" koji je bio besplatan i mogao se jednostavno pribaviti i ugraditi, dok je
trgovac morao imati svoj (trgovački) račun kod kompanije kreditnih kartica i svoj
"terminal ID" za primanje Internet transakcija kod njihovih postojećih banaka.

eCash
eCash je sustav stvoren unutar tvrtke DigiCash, tvrtke pionira u području elektroničkog plaćanja koju je osnovao D. Chaum. DigiCash tvrtka je bankrotirala 1998. godine nakon čega ju je kupila tvrtka eCash Technologies. Znači, eCash je skup protokola i metoda korištenih za obavljanje financijskih transakcija preko računarskih mreža poput Interneta. Protokol je baziran na korištenju "elektroničkih kovanica", tj. znakovnog niza koji sadrži podatke o vrijednosti, serijski broj dan od banke koja podržava eCash tehnologiju te digitalni potpis banke.
"Elektroničke kovanice" (1 eBuck = 1 USD) u transakcijama služe kao osnovna jedinica plaćanja. U slučaju da ne postoji dovoljan broj manjih kovanica, kupac zahtjeva od banke da mu razmijeni jednu veću na dvije manje kovanice od kojih jedna ima iznos isti kao račun koji treba podmiriti. Nakon obavljanja plaćanja, odreñeni broj digitalnih "kovanica" se prenosi preko Interneta, od kupca do trgovca. Krajnji rezultat je u biti umanjivanje broja kovanica na disku kupca za plaćeni iznos i
uvećavanje broja kovanica na disku trgovca.

PayPal
PayPal je jedini sustav u masovnoj primjeni. Omogućava pretvaranje novca s kreditne kartice ili bankovnog računa u e-novac, te slanje istoga e-poštom tvrtkama ili osobama primateljima u 55 zemalja svijeta. Osim slanja e-novca, korisnici mogu stvoriti i virtualnu debitnu karticu, te plaćati direktno na račune u bankama. Veliki uspjeh PayPal-a je u činjenici da se njihov koncept e-novca oslanja na postojeću infrastrukturu banaka i kreditnih kartica, te da mu je korištenje jako jednostavno. PayPal e-novac se šalje e-poštom, vrlo jednostavno se pretvara u pravi novac, a neograničeno je prenosiv između fizičkih osoba, bez ikakve potrebe posjedovanja računa u banci, kreditne kartice i sl. Za transakcije e-novca preko PayPal-a dovoljno je samo imati adresu e-pošte.

1 komentar: