nedjelja, 6. svibnja 2012.

Elektroničko plaćanje

 

Možemo reći kako je elektroničko plaćanje najrazvijeniji dio e-poslovanja, jer se povezivanjem e-plaćanja i e-računa može značajno unaprijediti poslovanje. Ima oblik digitalnog instrumenta poput elektroničke gotovine, čekova ili kreditnih kartica. Velika prednost je e-plaćanja što znatno smanjuje troškove operacija vezanih uz plaćanje.
Autori Lamza-Maronić, Glavaš i Lepešić navode u knjizi Poslovni informacijski sustavi da u postupku elektroničkog plaćanja postoje tri vrste sudionika, a to su:
  • osoba koja plaća elektroničkim novcem-KUPAC
  • osoba koja je plaćenaa elektroničkim novcem-TRGOVAC
  • izdavač elektroničkih novčanica-BANKA

Usporedba e-plaćanja s tradicionalnim plaćanjem

 Iako je e-plaćanje danas vrlo popularno i možemo vrlo brzo platiti svoje račune, ipak nedostaju dvije stvari, a to su:
  • kupac i prodavač se fizički ne susreću
  • te proces plaćanja ne ostavlja dovoljno vremena za otkrivanje krađa i prevara
Smatram da bih se trebalo riješiti pitanje sigurnosti slanja financijskih transakcija putem otvorene mreže.


e-Ček


Elektronički ček je u biti elektornički ekvivalent klasičnog papirnatog čeka kojega inače koristimo. No, e-ček predstavlja rizik za trgovca. Zašto? Zbog toga što prodavač ne može znati ima li kupac na svom računu u banci dovoljno novca kako bi mogao pokriti taj ček, ali također kupac može krivotvoriti digitalni potpis. Kako bi trgovac bio siguran, trebao bi imati on-line vezu s bankom izdavatelja tog čeka što komplicira, ali i poskupljuje transakciju jer banaka može biti mnogo.

Kreditna kartica


Kako znamo plaćanje kreditnom karticom je klasični, neelektronički način plaćanja. Kreditnom se karticom plaća prijenosom informacije, moguće je njome plaćati u sustavima koji omogućavaju elektronički prijenos poruke. Plaćanje kreditnom karticom postalo je najzastupljeniji način plaćanja na internetu. No, plaćanje kreditnom karricom preko interneta ima nekoliko nedostataka koji se nikako ne bi smjeli zanemariti, a to su:

  • sigurnost transakcije - ako treća strana(lopov) dođe do broja kartice, on može neovlašteno trošiti raspoloživi novac
  • cijena transakcije
  • u trenutku naplate trgovac mora imati on-line vezu s bankom kako bih mogao provjeriti valjanost kartice
  • transakcija je moguća samo između kupca i trgovca
  • banka - izdavatelj kartice - raspolaže svim podacima o iznosima, mjestima i vremenima plaćanja, što može narušiti klijentovu privatnost

Debitna kartica


Debitna kartica je vrlo slična kreditnoj kartici. Razlika je u tome što kupac mora imati na računu novac u trenutku kupnje. Trgovac preko on.line veze s bankom provjerava valjanost kartice, te odmah prebacuje novac s računa kupca na svoj račun. Debitne kartice su zaštićene 4-znamenkastim brojem, PINOM, tako da ju u slučaju krađe lopov ne može koristiti. Debitna kartica ne predstvalja rizik za trgovca, no zahtjeva da se cijeli proces provjere i prijenosa novca obavi prije isporuke robe kupcu.



Nema komentara:

Objavi komentar